2013

 • Video's
 • Foto's
 • Evaluatie
 • Bedankt
 • Aan de aftrap
 • Voorlichtingsavond
 • Eerste contracten
 • Uitslag 28 maart
 • Felicitatie
 • Aanmelding Kroonappels
 • Eerste contouren
 • Start nieuw festival

De video's zijn er. Bekijk ze allemaal via de menu-optie Video's.
Met dank aan de makers !

De foto's zijn er. Bekijk ze allemaal via de menu-optie Foto's.
Met dank aan de fotografen !

 • 006
 • 9009003165_b3de65fa16_k
 • Zaterdag (2)
 • 9010186404_44842476dc_k
 • 9009021067_05390a23a6_k
 • 9010209078_a5530b828f_k
 • 9009029809_2c4760df41_k
 • 9009030867_2de0eacd94_k
 • 9009000375_91b05333a6_k
 • 9010213574_dd1517e94a_k
 • 9010229912_27e2d7b5f6_k
 • 9010231392_b3a4e7532f_k
 • 9010239208_419d1cffcc_k
 • Zaterdag (3)
 • Zaterdag (92)
 • Zaterdag (116)
 • Zond (80)
Image Slider HTML by WOWSlider.com v3.8

Op dinsdag 11 juni 2013 gaat het bestuur het festival inhoudelijk evalueren; op 25 juni 2013 volgt de financiële evaluatie en op dezelfde dag gaat het bestuur samen met de coördinatoren terug- en vooruit kijken.

Het was een fantastisch festival met dank aan alle vrijwilligers, sponsoren (kijk bij Fondsen Werving), bezoekers en niet te vergeten de weergoden. Wie er geweest is heeft met volle teugen genoten; wie het gemist heeft........krijgt volgende keer een nieuwe kans! Een bijzonder woord van waardering voor het gemeentebestuur van Stein, dat niet alleen acte de présence heeft gegeven, maar ons ook ruimhartig heeft gesteund. Het bestuur is trots op alle coördinatoren en vrijwilligers; zonder hen was dit alles niet mogelijk geweest.

De voorbereidingen zijn nagenoeg afgerond; het festival staat voor de deur. We hopen dat de weergoden ons dit jaar gunstig gezind zijn en dat het dorp en al de bezoekers 2 dagen kunnen genieten van een mooi evenement. Er zijn ook dorpsgenoten die mogelijk enige overlast kunnen ervaren, met name de mensen die langs of dichtbij het festivalterrein aan De Bath wonen. We vragen uw begrip en medewerking. Mocht u behoefte hebben aan contact dan vindt u de gegevens daarvoor op deze website. Overigens heeft de concentratie van het evenement op één locatie als prettige bijkomstigheid dat de bereikbaarheid van het dorp nauwelijks te lijden heeft. U kunt uw woningen makkelijk bereiken en ook bezoek dat u ontvangt in dat weekend zal nauwelijks problemen ervaren. Bezoekers van het festival worden verwezen naar een groot parkeerterrein aan de Paalweg en mocht dat onvoldoende capaciteit hebben (we hopen dat natuurlijk), worden zij naar andere terreinen doorgeleid.

Beste inwoners van Urmond,
Het zal u niet ontgaan zijn: op 1 en 2 juni a.s. staat Urmond voor de 2e keer op de kaart met een groots historisch festival: Vrijheid Urmond.
Wij willen alle geïnteresseerde inwoners (volwassenen en kinderen) van Urmond bijpraten over de stand van zaken op vrijdag 3 mei a.s. om 19.00 uur in de Fanfarezaal te Oud-Urmond. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Op deze avond zullen wij toelichten wat er inmiddels is voorbereid en hoe het programma op die 2 dagen er uit gaat zien. Zo zijn er nog meer kostuums bijgemaakt, wordt een groot podium voor op De Bath in elkaar gezet, vlaggen, schilden en andere versieringen gemaakt, passende kinderspelen bedacht, is het riddertoernooi en een grote roofvogelshow gecontracteerd, de historische Middeleeuwse markt voorbereid en ook weer een groot historische spel met optocht uitgewerkt en nog veel en veel meer! Er wordt verteld waar zich alle programmaonderdelen gaan afspelen en hoe e.e.a. georganiseerd wordt m.b.t. versiering, entree en bezoekersaantallen. Natuurlijk krijgt u te horen wanneer 'het gepeupel' gaat oefenen en wanneer de Middeleeuwse kledij voor alle vrijwilligers afgehaald kan worden.
Op deze avond kunt u zich tevens aanmelden als vrijwilliger om te helpen bij de opbouw en afbouw van het festival, als hulp bij de horeca, bonnenverkoop en entreeposten, maar we zoeken ook nog timmerlieden en kunstzinnige inwoners die willen helpen bij het maken van decoraties. U kunt zich hiervoor natuurlijk ook opgeven via de menu-optie Kontakt (in de kop van dit scherm) en ook bij onze coördinator van de vrijwilligers Henk Walschot (h.walschot@kpnplanet.nl of telefonisch via 4339136) die ook op 3 mei graag uw aanmelding in ontvangst neemt.
De succesvolle brunch van vorig jaar (ondanks het slechte weer) krijgt dit jaar een vervolg in de vorm van een Ridderdiner voor inwoners van Urmond en VIP's op zaterdag 1 juni 2013 om 17.00 uur. U kunt zich op 3 mei a.s. voor dit Ridderdiner aanmelden (vol = vol) bij onze penningmeester Peter Goossens. De kosten bedragen € 15,00 (incl. wijn) voor volwassenen en € 9,00 voor kinderen tot 16 jaar. Gelieve dit contant af te rekenen op deze informatieavond. Toegangsbewijzen voor het Ridderdiner kunnen vanaf 10 mei a.s. ook gekocht worden via kapsalon Guillaume, Graetheidelaan 37.
Laat u verrassen wat er allemaal staat te gebeuren en wat er al bereikt is en kom 3 mei a.s. naar de fanfarezaal!

De eerste contacten en contracten voor het festival zijn bekend. Naast de inbreng van onze eigen mensen, die de Middeleeuwse sfeer en entourage neerzetten via het spel, de optocht, de typetjes en de kostumering van meer dan 300 mensen, verwelkomen we o.a. :
De muziekgroepen Krebbel, Kapriol'! en Let's Dance en voor het riddertoernooi Die Rheinische Ritter. Op de historische markt treft u Die Bergische Holztruhe, die houten ridderspeelgoed maken en de Papiermaecker, die op Middeleeuws ambachtelijk wijze papier schept. Op de boogschietbaan ziet u Sippe Ylvigur, de boogschutter.
Onder de button 'Deelnemers' treft u de links van de deelnemers voor zover voorhanden.

Afgelopen week was de tweede stemronde. Maar liefst 95% van alle organisaties heeft daarbij gehoor gegeven aan de oproep en de moeite genomen om zich te verdiepen in andere organisaties en gestemd. Helaas is er in onze regio vaker op een ander initiatief gestemd dan op het onze. Hiermee eindigt dus onze deelname aan de zoektocht naar de Kroonappels. We hebben er toch met plezier aan meegedaan en het heeft onze organisatie hernieuwde bekendheid en zichtbaarheid gegeven.
U kunt de finalisten bekijken op www.kroonappels.nl

We ontvingen op 20 maart 2013 deze felicitatie van het Oranje Fonds : "Heel hartelijk gefeliciteerd. U neemt deel aan de zoektocht naar de Oranje Fonds Kroonappels. Afgelopen weekend stemde het hele land op de mooiste sociale initiatieven in de eigen gemeente of eiland. Er zijn ruim 142.800 stemmen uitgebracht! Uw initiatief is als winnaar in de categorie Buurt uit de bus gekomen in Stein. Dat betekent dat u de gemeentelijke winnaar bent in deze categorie en doorgaat naar de volgende ronde!"
Hoe nu verder? In de tweede ronde mogen wij oordelen over andere gemeentelijke winnaars in dezelfde categorie. Het Koninkrijk is verdeeld in 20 regio´s. Wij stemmen op organisaties uit een andere regio, maar in dezelfde categorie als waarin wij gewonnen hebben. En dan? Uit elk van de 20 regio´s wint, per categorie, het initiatief met de meeste stemmen. Op 28 maart zijn de 60 regionale winnaars bekend! Zouden wij daarbij zijn? Deze winnaars gaan door naar de laatste ronde die op 18 april wordt gehouden. Deze 60 organisaties krijgen op 28 maart telefonisch bericht, alle anderen krijgen een prachtige oorkonde als herinnering aan deze bijzondere zoektocht naar de Oranje Fonds Kroonappels ... dus we zijn in ieder geval al verzekerd van een oorkonde!

Wij hebben het festival inmiddels aangemeld voor de zoektocht naar de Oranje Fonds Kroonappels. Onze aanmelding is te zien op de website www.kroonappels.nl .

Ter gelegenheid van de aankomende inhuldiging organiseert het Oranjefonds een speciale actie. Samen met iedereen in het Koninkrijk zijn ze op zoek naar de mooiste, beste, succesvolste en leukste sociale initiatieven. Zo wijst het fonds, samen met de bevolking, de nieuwe Koning en Koningin de weg naar bijzondere maatschappelijke organisaties overal in het land. Voor de uiteindelijke winnaars is er € 50.000,= beschikbaar én een Appeltje van Oranje.

Het is belangrijk dat we voldoende stemmen krijgen voor ons evenement. Het stemweekend begint op vrijdagochtend 15 maart (09.00 uur) en eindigt op zondagavond 17 maart (20.00 uur). Informatie daarover vindt u op genoemde website en de link naar onze pagina is http://browse.kroonappels.nl/initiatieven/stein/buurt.html .

Stem op historisch festival Vrijheid Urmond en mobiliseer ook uw achterban en vraag hen te stemmen op het festival. Kortom, probeer zoveel mogelijk mensen te bereiken die ons initiatief een warm hart toedragen!

Alvast héél hartelijk dank!

Na 5 bestuursvergaderingen en 1 vergadering samen met de coördinatoren staat het festival in de steigers. We beginnen op zaterdag 1 juni rond 15.00 uur met een mooie openingshandeling bij de Kooipoort op De Bath. Dan start ook de tweedaagse historische markt waarin verschillende Middeleeuwse ambacht- en kooplieden u hun vaardigheden tonen en diverse waren aanbieden. Tegen het eind van middag kunt u aanzitten aan een sfeervol Ridderdiner in de feesttent, waarna een paar spectaculaire evenementen uw aandacht vragen. In de feesttent wordt de dag muzikaal afgesloten. Het hele weekend kunt u genieten van diverse optredens met zang, dans en muziek. De festivalzondag begint om 12.00 uur met kinderspelen, shows en toernooien. De historische markt blijft de aandacht vragen alsmede het fraai versierde Oud Urmond en het feestterrein met talloze Middeleeuwse attracties en typetjes. Rond 17.00 uur is een aansprekende slotact voorzien op het grote podium op De Bath. De inhoud en thema’s van spel, stoet en diverse voorstellingen blijven nog even een verrassing.

Diverse vergaderingen zijn alweer besteed aan de voorbereidingen van Vrijheid Urmond editie 2013. Op basis van ervaringen met de eerste editie wordt vooruitgeblikt hoe het volgende festival wordt ingevuld. Zowel organisatorisch als inhoudelijk zijn  er aanpassingen gedaan. Maar één  ding blijft overeind: het wordt weer een spektakel! Daarbij zullen alle activiteiten meer geconcentreerd op de Bath plaatsvinden. De volledige plannen presenteren we in het begin van 2013, waarna de werkgroepen weer aan de slag kunnen. Voor die tijd worden de coördinatoren van de diverse werkgroepen bijgepraat.
In het bestuur  heeft een wijziging plaatsgevonden: penningmeester Ron van Leuken is opgevolgd door Peter Goossens. Wordt vervolgd!