2012

Zaterdag 2 juni 2012

11.00-17.00 uur (gratis entree): Vrijmarkt/rommelmarkt, kunstmarkt in theetuin van de Protestantse kerk, tentoonstelling "Urmond Toen" in Protestantse kerk.
19.00-23.00 uur (entree 2 euro): optreden De Maasbuben in Herberg De Vrijheid op Het Bath met om 20.00 uur het spectaculaire RIDDERTOERNOOI.

Zondag 3 juni 2012

9.00 uur: Entree open (entreeprijs 5 euro inclusief gratis consumptie; kinderen tot 16 jaar gratis entree). Start doorlopende Middeleeuwse markt.
10.00 uur: zedenpreek door Middeleeuwse pastoor (Het Bath)
10.30 uur: Middeleeuwse brunch in Herberg De Vrijheid op Het Bath. Deelname alleen mogelijk na inschrijving vooraf (inmiddels uitverkocht!). Muziek door Krebbel, troubadour Sjeng Fransse en minstrelen
11.45 uur: optocht met bezoekers, fanfare, schutterijen, ridders, notabelen, Middeleeuws volk en personages vanaf Het Bath naar de Kooipoort
12.00 uur: opening Kooipoort door de schout (Burgemeester A. Barske)
12.15 uur: optreden muziekgroep Krebbel (podium kerk)
12.30 uur: optreden drumband St. Martinus (Het Bath)
12.45 uur: optreden muziekgroep Kapriol' met balfolk (podium kerk)
13.30 uur: binnenkomst hertog van Gulick en HISTORISCH SPEL door Middeleeuws volk en personages (podium bij kerk)
13.30 uur: optreden 2 of a kind (Het Bath)
14.15 uur: optocht vanaf podium bij kerk naar riddertoernooi op Het Bath
14.15 uur: optreden Krebbel (podium kerk)
14.30 uur: RIDDERTOERNOOI op Het Bath
14.50 uur: optreden Kapriol' met balfolk (podium kerk)
15.30 uur: 2e opvoering binnenkomst hertog en HISTORISCH SPEL bij podium kerk
15.45 uur: optreden 2 of a kind (Het Bath)
16.30 uur: 2e opvoering RIDDERTOERNOOI op Het Bath
16.30 uur: optreden Krebbel (podium kerk)
17.00 uur: optreden Kapriol' met balfolk (podium kerk)
17.15 uur: optreden 2 of a kind (Het Bath)
19.00 uur: sluiting historisch festival met heksverbranding op Het Bath
9.00-19.00 uur: doorlopend Middeleeuwse markt met diverse kramen, historische groepen, personages en activiteiten, optredens van diverse muziekgroepen, kinderspelen, ponyrijden en springkussen op Het Bath, roofvogelshow, boogschutter, ganzenhoeder etc.
s' Middags tentoonstelling "400 jaar Schippershuis en de Maasvaart" in het Schippershuis.

OPTREDENDE GROEPEN :

Zaterdag 2 juni 2012

- De Maasbuben: 19.00-23.00 uur in Herberg de Vrijheid op Het Bath
- Die Rheinischen Ritter: 20.00 uur op het ridderterrein op Het Bath

Zondag 3 juni 2012

- middeleeuws volk en personages (meer dan 100 vrijwilligers!), waaronder chirurgijn, heksen, pastoor, stadsomroeper, notabelen, zwervers, melaatsen etc.
- Fanfare St. Martinus Urmond
- Drumband St. Martinus Urmond'
- Stadssjötterie St. Leendert, Urmond
- Historische schutterij St. Catharina 1480, Weert
- muziekgroep Krebbel
- muziekgroep Kapriol'
- muziekgroep 2 of a Kind
- troubadour Sjeng Fransse
- minstrelen Ron Hendrix en Jean Janssen
- ganzenhoeder Jurgen Baan
- boogschutters
- diverse Middeleeuwse marktkramen

Toelichting Programma Historisch Festival VRIJHEID URMOND

Zaterdag 2 juni 2012

Van 11.00 tot 17.00 uur vind er een VRIJMARKT plaats: "Van Kunst tot Kitsch". Dit is een bonte verzameling van wat maar te bieden valt: iedereen kan er een marktkraam of grondplaats huren om zijn waar aan de man/vrouw/kind te brengen: van rommel tot kitsch, van kunst tot ...? Ook kunt u er uw kunstje, talent, hobby, eigen produkten of wat nog meer aanbieden. De vrijmarkt vindt plaats in de Grotestraat richting het Protestantse kerk. In de theetuin van het karakteristieke Protestants kerkje is de kunstmarkt zoals die bekend is van de voorgaande edities van de St. Leendertmarkt. In de Protestantse kerk is een volkstoonstelling "Urmond Toen". Hier worden foto's, schilderijen, documenten uit privébezit van inwoners over het verleden van Urmond tentoongesteld. Dus met recht: VAN KUNST TOT KITSCH.
Voor de vrijmarkt (rommelmarkt) kunnen belangstellenden een standplaats huren. Er kan een grondplaats of een kraam gehuurd worden. Zie daarvoor het inschrijfformulier VRIJMARKT.
s’ Avonds vind er om 20.00 uur op het Bath een waar RIDDERSPEKTAKEL plaats: De internationale riddergroep Die Rheinischen Ritter houdt na een glorieuze intocht een spectaculair riddertoernooi. De disciplines hierbij betreffen o.a.:
- Zaksteken
- Ringsteken
- Appel slaan
- Lans steken op het wilde zwijn
- Roland rijden
- Steekspel
- Vuurrit
De ridders slaan twee dagen hun kampement op aan het Bath, waarbij een inkijk wordt gegeven aan het leven van de ridders “te velde”. Er zullen diverse historische kraampjes het kampement aanvullen en er zal voor gezorgd worden dat niemand met honger of dorst hoeft rond te lopen..
Voorafgaand aan het riddertoernooi speelt vanaf 19.00 uur de bekende Belgische band De Maasbuben (http://www.demaasbuben.be). Zij zullen ook in de pauze en na afloop van het riddertoernooi de sfeer er goed in weten te houden.
Misschien sluit Piet Paulusma met zijn beroemde Weerbericht de dag af vanuit Urmond??


Zondag 3 juni 2012

Het hoofdprogramma van het historisch festival vindt plaats op de zondag. Op deze dag zal als rode draad een HISTORISCH SPEL met vele figuranten in middeleeuwse kledij plaatsvinden. In dit spel zullen een aantal vrijwilligers een grotere rol spelen zoals bijvoorbeeld een chirurgijn, barbier, bedelaar, stadsomroeper, heks, minstreel etc. Het historisch spel zal tweemaal worden opgevoerd.
Het riddertoernooi wordt op twee momenten van de dag gehouden worden. Naast deze twee hoofelementen (historisch spel en riddertoernooi) zijn er nog diverse interessante elementen zoals een historische markt, muziek en (kinder)activiteiten. In het Schippershuis wordt b.g.v. het 400-jarig bestaan een tentoonstelling en lezing over de historie gehouden. Het wordt daarmee een waar belevingsspektakel met veel afwisseling.

Globaal ziet het programma er als volgt uit:
Om 9.00 uur wordt de entree geopend. Om 10.00 uur wordt gestart met een ludieke donderpreek door een Middeleeuwse pastoor die het gepeupel en de notabelen in ludieke stijl de les zal lezen, waarna om ongeveer 10.30 uur een grote Middeleeuwse brunch wordt aangeboden voor ieder die zich daarvoor heeft ingeschreven. De kosten voor deze brunch zijn 14,50 (incl. entreebewijs festival) en voor kinderen onder de 16 jaar 6,-. Inschrijven is niet meer mogelijk: we zijn inmiddels uitverkocht!
Aansluitend aan de brunch maken de figuranten, bezoekers en ridders samen met de fanfare een rondje door het dorp, waarna om 12.00 uur de officiële opening van de Kooipoort plaatsvindt. Deze replica (5 x 5 x 8,5 meter) van de originele Kooipoort uit het verleden van Urmond is het markante toegangspunt tot het historisch festival. De Kooipoort zal op een ludieke wijze worden geopend door de Schout van Urmond, waarmee tevens de opening wordt verricht van het festival. Hierna speelt de drumband ongeveer drie kwartier een speciaal samengesteld programma.


Om 13.30 uur zal de Hertog van Gulick en zijn ridders met veel kabaal zijn intocht houden om aan de Schout en bewoners te verklaren dat Urmond wordt verheven tot “VRIJHEID URMOND” wat inhoudt dat de Urmond uitgebreide rechten krijgt. Zoals het recht op het houden van een markt, het recht op het heffen van tol etc. Hieromheen zal zich een historisch spel voltrekken en de historische schutterij Sinte Catharina 1480 uit Weert (http://www.catharina1480.nl) zal acte de presence geven. Uiteraard zal de intocht een ware ophef onder de bevolking veroorzaken en waarschijnlijk zal er wel een nar voor de nodige verstoring zorgen of een bedelaar een diefstal plegen. Werk voor de schutterij dus om na een heldhaftige achtervolging de dader in te rekenen en aan d
e schandpaal te kijk te stellen?

s’ Middags zal dit tafereel van de intocht van de hertog nogmaals herhaald worden en zal tweemaal het riddertoernooi op Het Bath plaatsvinden. Rond dit riddertoernooi (zie programma van de zaterdag) zal een historische markt zijn welk een lint vormt van Grotestraat tot aan het ridderterrein op Het Bath. O.a. een ganzentafereel (http://www.ganzenhoeden.nl), roofvogelshow (http://www.ulehofke.nl) en ponyrijden zal het geheel in middeleeuwse sfeer brengen. En uiteraard zal passende muziek en horeca niet ontbreken. De volgende muziekgroepen zijn gecontracteerd: Kapriol' (http://www.kapriol.org), Krebbel (http://www.krebbel.nl) , troubadour Sjeng Fransse (http://sjengfransse.nl), 2 of a kind (http://www.2ofakind.nl), Gelissen Geluidstechniek (http://www.gelissengeluid.nl) en enkele minstrelen uit eigen dorp.. Uiteraard ontbreken ook niet de eigen Urmondse fanfare en drumband St.Martinus niet (http://www.martinusurmond.nl).


Het geheel in de aanloop naar de markt en in het marktgebied zelf, wordt getracht zoveel mogelijk door middel van vlaggen en versieringen de buurt in de sfeer te brengen. Mogelijk dat bewoners langs de route hun binnenplaatsen openstellen en in sfeer brengen.
De zondag en daarmee het festival zal worden afgesloten in een muzikaal passende sfeer.
En misschien sluit Piet Paulusma met zijn beroemde Weerbericht “Oet moon” de dag af vanuit Urmond..