2012

  • Vrijwilligersavond
  • Winnaar varken raden
  • Jammer, het is voorbij
  • Het is begonnen
  • Laatste loodjes
  • Voorbodes
  • Vrijheid Urmond grijpt net naast hoofdprijs
Op vrijdag 31 augustus is er om 20.00 uur in de fanfarezaal Oud-Urmond voor iedereen die als vrijwilliger heeft meegeholpen een vrijwilligersavond. De avond staat in het teken van bedanken, napraten, evalueren en vooruit kijken. En er wacht nog een verrassing.. Noteer ook alvast 1 en 2 juni 2013!!

Vandaag was het letterlijk "woensdag, gehaktdag" bij Esther Hendrix-Driessen uit de pastoor van der Heydenstraat in Urmond. Want Esther (dochter van Leny en Jo Driessen) is namelijk de gelukkige winnaar van het varken door het juiste gewicht te raden tijdens het historisch festival: 112 kg. Vanochtend werd het varken geslacht en panklaar thuis afgeleverd.
Esther staat nu wel voor een dilemma: een grotere diepvries kopen of een buurtbarbeque organiseren!
De regiegroep van het historisch festival feliciteert Esther in ieder geval van harte met haar prijs. En indien ze er echt geen raad mee weet: a.s. zaterdagmorgen om 9.00 uur komt deze groep bij elkaar voor de evaluatie van het festival en het smeden van de eerste plannen voor volgend jaar. Spek met ei zou dan zeer goed smaken..


Zondagavond 3 juni 22.45 uur
Na 5 maanden voorbereiden, na dagen hard ploeteren, na een mooie vrijmarkt op zaterdag en een sfeervol riddertoernooi met afterparty was het vandaag zover: het historisch festival Vrijheid Urmond. Konden we zaterdagavond na het riddertoernooi nog aangenaam verpozen in Herberg de Vrijheid of bij de tenten van de gastvrije marktdeelnemers, de koudere wind die laat in de avond opstak bleek de voorbode te zijn wat alle weersites al een paar dagen voorspelden: een flinke temperatuurval en regen. En ja hoor, vlak nadat de eerste vrijwilligers zondagochtend om 7.00 uur achter de schminktafels plaatsnamen brak de hemel op z'n Middeleeuws open. Dit leidde tot grote aanpassingen in het programma en het afzeggen van diverse marktdeelnemers en vooral veel, heel veel, en nog veel meer, en daarna nog een beetje heel veel meer regen. In alle varianten viel het uit de hemel. Van plensbuien, hoosbuien tot koude motregen. Achteraf bleek dat de temperatuur dezelfde was als ruim vijf maanden geleden op tweede kerstdag, namelijk 11 graden. Menigeen die van ver was gekomen zal zich Urmond blijven herinneren als de plek met het leukste festival, de hartelijkste mensen, de grensmaas en kanaal en vooral veel water daartussenin.Toch kreeg deze metereologische tegenvaller niet het enthousiasme van de deelnemers weggespoeld. Integendeel: iedereen zette zich maximaal in om de vele aanwezigen, toch nog bijna 2000, een mooi programma te bieden. Met als absolute hoogtepunten het historisch spel en het riddertoernooi. Veel waardering was er van het publiek en dat was warm om te ervaren. Jammer dat degenen die vanwege het weer thuis zijn gebleven Vrijheid Urmond hebben moeten missen.
In ieder geval is duidelijk geworden dat met de nieuwe weg die is ingeslagen een mooie route is uitgezet om op door te gaan. De organisatie zal binnenkort na uitvoerige evaluatie de eerste besluiten over het volgend jaar gaan nemen. Heeft u suggesties hoe u dat ziet of hoe u zelf aan een volgende editie een bijdrage kan leveren? Laat het ons vooral weten via Kontakt.
Alle sponsoren, bewoners van Urmond, bezoekers, vrijwilligers en deelnemers :

bedankt,

bedankt,

bedankt!
Zaterdag 2 juni 18.00 uur
De kop is eraf! Onder een heerlijk zomers zonnetje is Vrijheid Urmond uit de startblokken geschoten. Een drukbezochte rommelmarkt - openingstijd vanaf 11.00 uur maar vanaf 9.00 uur al gezellig drukke handel - een echt sfeervolle kunstmarkt in de theetuin met een zeer goed ontvangen tenstoonstelling "Urmond Toen" en "400 jaar Schppershuis en de Maasvaart" hebben de toon gezet voor het festivalweekend. Bezoekers van de vrijmarkt die al een kijkje namen op het ridderterrein, werden door Die Rheinischen Ritter op zeer gastvrije wijze ontvangen om een inkijkje te geven in hun bijzondere levensstijl. Ook de overige al aanwezige Middeleeuwse marktlieden geven iedereen graag tekst en uitleg. Maar vanavond gaat het pas echt los op het ridderterrein: om 19.00 uur brengen De Maasbuben muzikaal alvast de stemming erin met vervolgens het hoogtepunt van de avond: het spectaculaire riddertoernooi om 20.00 uur. Daarna kan nog menig uurtje verpoosd worden in herberg De Vrijheid op het ridderterrein.
En dan morgen? Dan barst het historisch festival pas echt los. Komt het zien komt het zien!!


Vrijdagavond 1 juni 23.55 uur
De tent is zojuist afgesloten, de bewakers lopen hun eerste rondjes, de voorhoede van de ridders is gearriveerd, de smid heeft de smidse al opgebouwd, de toiletten zijn aangesloten, de eerste versieringen zijn aangebracht, de kooipoort is uiteindelijk toch grotendeels klaar, de fototentoonstelling volledig ingericht en veel vrijwilligers die vandaag geholpen hebben liggen uitgeput al op een oor. Want morgenochtend om 7.30 uur staan ze weer paraat voor de laatste loodjes.
Kortom, er is vandaag heel hard gewerkt. Veel gelachen, veel "geknoterd", maar vooral veel gepresteerd. En: er was ook veel bekijks. Vooral rond de opbouw van de kooipoort en het festivalterrein op De Bath kwam menig dorpsbewoner regelmatig poolshoogte nemen en goedbedoelde aanwijzingen geven volgens de traditie van de beste stuurlui staan aan..? Aan menige tegenslag werd echter met Middeleeuwse moed en humor het hoofd geboden. Zo was de kooipoort iets te breed of de bekleding iets te smal, de grond veel te hard om 88 gaten in te graven, de hoogwerker eerst te laat en vervolgens defect. Maar: dat was dan ook alles want de rest verliep vlekkeloos. Zaterdagochtend is het nog hard werken om zoveel mogelijk klaar te zijn voordat de vrijmarkt om 11.00 uur van start gaat. Iedereen is heel benieuwd naar het riddertoernooi s'avonds om 20.00 uur. Alles staat klaar, nu alleen de ridders en paarden nog.
De laatste details voor het historisch spel zijn doorgenomen en het gaat echt een geweldig spektakel te worden. Om 7.00 uur zondagochtend zitten 8 schminkers en 4 kappers al klaar om de eerste lichting van de ruim 100 figuranten van het historisch spel een Middeleeuwse make-over te geven. In totaal zijn ongeveer 320 vrijwilligers bij het hele gebeuren betrokken. Ze popelen om eindelijk na maanden voorbereiden dit weekend hun finale te spelen!


Er zijn een aantal voorbodes voor een mooi weekend: - alle regen die nu valt, kan niet meer vallen in het weekend. - na regen komt zonneschijn. - een Oud-Urmonds spreekwoord zegt: "als het regent op 31 mei, zijn de buien heel snel voorbij" - 3 verschillende weersites geven drie verschillende voorspellingen. Maar wat ze gemeen hebben: ze voorspellen allemaal geen hittegolf of vriesweer. - de voorbereidingen zijn in volle gang. Vandaag is de kooipoort al deels bekleed. Wat gaat het er echt uitzien!! Het wordt een replica zoals hoogstwaarschijnlijk de echte kooipoort eruit heeft gezien. - Die Rheinische Ritter zijn onderweg en zijn nog geen vijandelijke riddergroepen tegengekomen. Ze kunnen hun krachten dus volledig sparen voor het weekend. - Alle werkgroepen zijn vandaag nog bezig (geweest) met de laatste loodjes en de berichten zijn unaniem: "alles kump good, alles kump aaf!" Bij de werkgroep kostuums is letterlijk de stekker uit de naaimachines getrokken, anders gingen ze uit puur enthousiasme al door met de kostuums voor volgend jaar. - de eindexamens zitten voor alle scholieren erop. Hun eerste vrije weekend kunnen ze in Vrijheid doorbrengen. - het vakantiegeld is bij heel veel gezinnen deze week binnen gekomen. Dus: met het hele gezin naar Vrijheid Urmond! - ook uit het Steinse en Bergse en nog verdere omgeving verlenen vrijwilligers hun medewerking komend weekend. De Vrijheid verspreid zich snel. - er komen veel reakties van bewoners binnen dat ze het parcours nu al mooi vinden uitzien. Wacht maar eens af: dit is pas het begin! - marktlieden uit het hele land bieden zich nu nog aan om mee te willen doen. Hehe, de Vrijheid gaat wel heel snel rond. - alleen al vandaag, donderdag 31 mei, hebben tot vanavond ruim 600 bezoekers de website bezocht. Voor de insiders: hiervan bezochten 511 bezoekers de site voor de eerste keer en waren er bijna 2000 pageviews. Als die allemaal enthousiast zijn geworden en hun familie, vrienden, collega's en buren meenemen dan moeten we misschien nog de parkeerplaatsen van de Makado Beek gaan benutten.. - er is zo hard gewerkt door zoveel vrijwilligers dat dat op zich al een feest is. Al komt er geen enkele bezoeker zaterdag en zondag: wij hebben in ieder geval ons eigen feestje. En dat duurt al 5 maanden.
Vanmiddag was het zover: de bekendmaking wie van de 10 finalisten van de prijsvraag Onze Buurt met de hoofdprijs naar huis zou gaan. Op het provinciehuis werd de spanning door gouverneur Bovens sterk opgevoerd alvorens hij de winnaar bekend maakte. En de winnaar is.....het project van basisschool De Klingerberg in Blerick. Zij mochten de hoofdprijs van 30.000,- in ontvangst nemen. Vrijheid Urmond greep net naast de hoofdprijs maar mocht wel een tweede prijs in ontvangst nemen. Net als de overige projecten kregen we daarbij een cheque van 300,- uitgereikt. Op de eerste plaats vanaf hier alle welgemeende felicitaties aan basisschool De Klingerberg! En op de tweede plaats een geweldig compliment aan allen die meewerken aan Vrijheid Urmond. Zij hebben dit project handen en voeten gegeven en Urmond flink op de kaart gezet. En die 300,-? Die zijn van harte welkom! Voor meer informatie zie ook www.onzebuurt.eu